Moderni rakentaminen

Talo voidaan rakentaa useista eri materiaaleista. Runko-osasta tulee talon selkäranka ja sen tulee olla materiaaliltaan sellainen, joka kestää Suomen vaativia ja melko vaihteleviakin sääolosuhteita. Tämän päivän talon rakentamisessa suositaan ennen kaikkea kestävyyttä ja samalla otetaan huomioon myös ekologisuus ja ympäristöterveys.

Maailmalla vallitsevat trendit vaikuttavat myös rakennusalaan. Tänä päivänä korostuu hyvinvointi- ja terveysasiat. Ympäristöterveys on tämän päivän sana. Moderneista uuden aikaisista taloista löytyy yhä enemmän uusiutuvia ja hiilidioksidia sitovia materiaaleja.

Kaksi materiaalia: puu ja kivi

Minkä materiaalin valitseekin talon rakennuksessa, ei se vielä kerro mitään rakennuksen laadusta. Talon materiaalin valinta on makuasia. Joku on aina haaveillut hirsitalosta ja toinen taas haluaa kivitalon. Kaikki eri talon rakennusmateriaalit ovat hyviä ja niissä on omat puolensa. Onneksi puutalonkin hamuava voi hankkia myös kiveä taloon – ja päinvastoin – esimerkiksi koristeellisten liuskekivien muodossa! Nykyään suositaan ympäristöterveyttä edistäviä materiaaleja. Modernissa talossa sisäilma pysyy puhtaana ja niissä ei suosita muovin käyttöä eikä lisälämmöneristeitä.

Kevytbetoni eli sopirex

Modernit kivitalot koostuvat karkaistusta kevytbetonista eli siporexista. Se on niin sanottua uuden polven kevytbetonia, joka on hyvä valinta, jos haluaa taloonsa hyvän sisäilman. Kevytbetonin hyviä puolia on myös sekin, että sen avulla talo voidaan rakentaa paloturvalliseksi. Kevytbetoni eli siporex koostuu sementistä, hienosta hiekasta, masuunikuonasta ja vedestä.

Modernit kevytbetonilla rakennetut talot ovat energiatehokkaita. Rakennusvaiheessa hyödynnetään yhtenäisiä runkorakenteita, jotka tekevät talosta tiiviin. Jos talonsa päättää rakentaa siporexilla, niin talo saa pitkän elinkaaren ja energiatalouskin pysyy kunnossa. Siporex-materiaali myös varaa hyvin lämpöä, josta aiheutuu isoja säästöjä lämmityskustannuksissa. Siporexissa on sekin hyvä puoli, että sitä ei tarvitse huoltaa, toisin kuin puumateriaaleja.

Puusta on moneksi

Puu pitää pintansa rakennusalalla, sillä suurin osa talon rakentajista suosii sitä rakennusmateriaalina. Se on myös erittäin suosittu pintamateriaalina esimerkiksi seinissä, ikkunoissa, ovissa ja lattioissa. Puu on myös ulkonäöllisesti hyvä valinta materiaaliksi. Suosittuja puulajikkeita rakennuksessa ovat muun muassa tammi ja saarni.

Puu valitaan useimmiten myös siksi, koska se vaikuttaa sisäilman laatuun positiivisesti. Puu on sellainen materiaali, että se kykenee imemään ja luovuttamaan kosteutta. Materiaalina se on myös antibakteerinen, joten siksi sitä käytetään esimerkiksi saunan rakentamisessa päämateriaalina. On tutkittu, että puulla on suurempi vaikutus meihin kuin uskoimmekaan. Sillä on nimittäin vaikutusta mielialaan ja jopa stressitasoon. Puusta rakennetut osat saavat huoneiston tuntumaan rauhoittavalta ja kodikkaalta.

Puut

Hirsi on muotia

Hirsi on ollut vanhaan aikaan suosittu rakennusmateriaali rakennusalalla. Jossain vaiheessa hirttä hyödynnettiin pääasiassa vain vapaa-ajan asuntojen rakentamisessa. Nykypäivänä hirrestä on moneksi. Se käy oikein hyvin erikokoisiin rakennuksiin. Hirsi talon päämateriaalina on trendikäs valinta. Syy, miksi hirsi on taas nostamassa suosiotaan, on terveyssyyt ja tietenkin sen esteettinen ulkonäkö.

Hirsitalo on allergikon unelma, sillä materiaalina hirsi on hengittävä. Hirsitaloissa on myös oma tunnelmansa. Enää hirsiä ei käytetä pelkästään mökkien rakennuksissa, vaan siitä on rakennettu jopa koulu. Hirsitalossa ei tarvitse pelätä huonoa sisäilmaa. Se on myös erittäin paloturvallinen materiaali. Mahdollisen tulipalon syttyessä hirren pintaan alkaa syntyä hiiltä, mikä hidastaa palamisreaktiota.

Energiatehokkaat talot ovat tätä päivää

Ekologinen ajattelutapa ohjaa myös talon rakentamista. Nollaenergiatalo on hyvä sijoitus, kun tavoitteena on säästää käyttökustannuksissa. Yhä useammat oman talon rakentamista suunnittelevat haaveilevat energiatehokkaasta talosta. Rakennusprojekti toteutetaan yhdessä ammattilaisten kanssa, koska sen suunnittelu vaatii ammattiosaamista.

Energiatehokas talo on hyvin eristetty, jolloin energian kuluttaminen vähenee. Moderneissa taloissa hyödynnetään aurinkoa energian tuotannossa. Aurinkopaneeleja näkee nykyään usein talon katoilla. Sen toiminta perustuu auringon säteiden muuttamista lämmöksi ja lopulta sähköksi. Jo pelkän aurinkopaneelin hankinnalla tekee säästöä ja teet siltä osin talostasi trendikkäästi ekologisen.

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest